Mi a panaszom?

Alább megtalálhatja a leggyakoribb panaszokat, amikkel pácienseink felkeresnek minket. Ha ezek közül bármelyiket is tapasztalja, célszerű felkeresnie fogászatunkat, ahol pontosan megállapítjuk a probléma okát és felvázoljuk a lehetséges megoldásokat!

Mi az a parodontológiai státuszfelmérés?

Sokan nem tudják, hogy parodontológus orvos szakterülete a fogínyproblémák feltárása és kezelése.

Magyarországon az emberek nagy részét érinti valamilyen fogágybetegség. Ez sajnos a kellemetlenségeken kívül, több veszélyt is hordoz magában, pl. a fogak kilazulását, elvesztését.

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

Bármennyire is figyelünk a helyes fogápolásra, a mindennapok során folyamatosan képződik lepedék a fogainkon.
Fontos a megfelelő és gyakori fogmosás, ugyanis ha ez kimarad a napi rutinunkból, akkor sajnos előbb-utóbb fogkő képződik a lepedékből, melyet már csak fogorvos vagy dentálhigiénikus tud eltávolítani.

A fogkő azon kívül, hogy baktériumokkal van tele, komoly ínygyulladást is tud okozni.

Az ínygyulladás első tünete az íny szélén megjelenő vöröses-lilás rész és az ínyvérzés.

Amennyiben ilyet tapasztal, forduljon hozzánk bizalommal!

Az ínygyulladás (gingivitis) ha nincs megfelelően kezelve, tasakok alakulnak ki, ezek által a gyulladás tovább terjed a csontra és így csökken a fogak stabilitása is.

Amennyiben halogatjuk a fogorvosi kezelést, vagy csak egyszerűen nem veszünk tudomást a porblémáról, könnye kialakulhat olyan mértékű gyulladás, ami aztán a fogak elvesztését eredményezheti.

A foghiány kialakulását, a fogak elvesztését, a legtöbb esetében az ínygyulladás okozza.

A fogágybetegség pontos felismerésére szolgáló vizsgálatok

A szakorvosi konzultáció után, bármiféle parodontológiai kezelést megelőzően szükség van egy parodontális státusz röntgen elkészítésére. Hogy mi is ez pontosan?

Parodontólógiai státusz röntgen: egy speciális röntgen felvétel mely fogról fogra tárja fel a szakororvos számára a probléma mértékét. Ezt egy speciális rendelőintézetben készíttetjük el.

Ezt követően a szakorvos egy parodontális vagy fogágy szonda segítségével minden fog mellett megméri a tasakmélységet milliméteres pontossággal. Egészséges fogágynál a tasak mélysége nem haladja meg a 3 mm-t, ha viszont ez a mélység meghaladja a 4 mm-t, felmerül a fogágybetegség gyanúja.

Hogyan kezeljük?

A kezelés célja, hogy eltávolítsuk az összes lepedéket és fogkövet a fogak minden felszínéről beleértve az íny alatti részt is . A kezelés során a szakorvos először gépi, majd kézi eszközökkel eltávolítja a fogköveket és a lerakódást a fogfelszínekről, majd polírozza a fogak felszínét.

A szakorvos minden esetében felhívja a figyelmet az otthoni fogápolás fontosságára.
Megmutatja Önnek a fogselyem használatát, ajánlást tesz a megfelelő széjvíz használatára és a megfelelő fogkefe kiválasztásában is segít. Érdemes az általa elmondottakat betartani, hogy minél hatásosabb legyen a kezelés és kevesebb alkalom is elég legyen az íny helyreállításához.

6-8 héttel később egy úgynevezett újraértékelésre kell visszamennie a szakorvoshoz, ahol kiderül, hogy hatásos volt-e a kezelés és az otthoni szájhigiénia.

A komplex parodontális kezelés gyakran akár több hónapig is eltarthat. A legfontosabb a kiváltó okok megszüntetése, kezelése (dohányzásról való leszokás, cukorbetegség kezelése, változatos étrend, stresszkezelés).

Amennyiben fogínyvérzést vagy gyulladást tapasztal fogínyén, mindenképpen jöjjön el hozzánk egy szakorvosi konzultációra és időben kezdje meg a kezelést, ugyanis minél tovább vár, annál nehezebb feladat vár Önre és az orvosra is.

Mi az a foghéj? Mikor alkalmazzuk?

A foghéj egy strapabíró porcelán anyagból készül a technikai laborban. Alkalmas a fogak egyenletlenségének, kisebb szabálytalanságok, illetve az elszíneződések eltüntetésére. Teljesen élethű, észrevehetetlen, könnyen illeszkedik a saját fogsorhoz.

Miért készíttessünk héjat?

 • Teljesen fájdalommentes az eljárás
 • Csupán néhány napra van szükség az elkészítéséhez
 • Kényelmes hordást biztosít
 • Gyorsabb, mint a fogszabályozás, azonnali megoldást nyújt az esztétikai problémákra
 • Tökéletes fehérséget biztosít, nincs szükség a továbbiakban fogfehérítésre
 • Kíméletesebb mint a korona, minimális foganyageltávolítást igényel

A porcelán foghéj készítésének menete:

Fogorvosunk készít egy panoráma röntgen felvételt, mely alapján megállapítja, hogy egészséges fogról van-e szó. Amennyiben igen, kezdődhet a tervezés. A megbeszéltek alapján készül Önnek egy kezelési terv árajánlattal együtt.

Miután elfogadta, miniális foganyageltávolítás következik (kevesebb, mint 1 mm) teljesen fájdalommentesen, ezután pedig leveszik a lenyomatot a fogról. Ideiglenes foghéj kerül fel, hogy megóvjuk a fogat az érzékenységtől.

Az orvos a páceinssel egyezteti a fogszínt, majd elküldi a lenyomatot a fogtechnikusi laborba, és pár munkanap elteltével el is készül a héj.

Ha a fogpróba következtével teljesen elégedett vagy a színnel és a formával, helyükre kerülhetnek a héjak.

A héjakat az előkészített fogakra speciális ragasztóanyaggal rögzítik.

A folyamat végén ellenőrzik a harapást, hiszen fontos, hogy ne csak szép, de kényelmes is legyen az új fogpótlás.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, kérlek, keress bennünket, szívesen segítünk, még több személyre szabott információval.

Miért javasoljuk a bölcsességfogak eltávolítását?

A bölcsességfogak általában mindenki gondolataiban negatív helyet foglalnak el. Ez nem meglepő, ugyanis az esetek 90%-ában a serülőkorban vagy a húszas éveinkben problémát okoz a létezésük.

Természetesen vannak olyan szerencsés emberek, akik gondtalanul átvészelik a fogak kibújását és semmilyen negatív élmény nem párosul hozzájuk, azonban ők a maradék 10%-hoz tartoznak.

Miért okoz problémát?

Gyakran előfordul, hogy nincs elég hely a bölcsességfognak, ezáltal elkezdi eltolni a többi fogat növekedés közben. Emiatt a későbbiekben szükség lehet fogszabályozásra is, amennyiben olyan mértékben torlódnak a fogak.

Az íny áttörése fájdalommal jár. Van azonban olyan eset is, amikor nem tud teljes mértékben a felszínre törni a fog, ennek következtében fájdalom és szuvasodás vagy akár gyulladás, legrosszabb esetben ciszták is kialakulhatnak.

Ezért javasoljuk tehát az eltávolítást, ugyanis manapság ennek a fognak funkciója már nincs, és többnyire csak megnehezíti az életünket.

Hogyan távolítjuk el? Erre kétféle módszert alkalmazunk:

 • Abban az esetben, ha problémamentesen kibújt a fog, a fogorvos könnyen ki tudja húzni egy fogó segítségével. Ez az érzéstelenítéssel együtt kb. 15 perc alatt le is zajlik.
 • Ha nem bújt ki eléggé, műtéti úton távolítjuk el. Picit ijesztőnek hangzik, de a szájsebészünk számára ez rutinműtét.

Természetesen nem szükséges mindenkinél eltávolítani a bölcsességfogakat, ugyanis, ha nem okoznak problémát, vígan elélhetünk velük életünk végéig.

Előfordulnak olyan esetek, amikor a bölcsességfog elhelyezkedése komplikált. Mit jelent ez?
A gyökerek túl közel helyezkednek el az idegekhez. Nagyon fontos, hogy a bölcsességfogak esetében szájsebész szakorvosra bízzuk az eltávolítást, ugyanis komplikáció esetén a nem megfelelő eltávolítás komoly idegsérülésekhez, problémákhoz vezethet.

Amalgám tömés – Ne várj sokáig a cserével!

Ma már ártalmatlan kompozit anyagokkal készítjük a fogtöméseket, azonban nem mindig volt ez így.
Rengeteg páciensünk szájában megtalálhatóak még az amalgám tömések, melyek összetételében higany és fémpor is szerepel.

Milyen negatív hatásai vannak az amalgám tömésnek? Lássuk:

 • Fejfájás
 • Ingerlékenység
 • Depresszió
 • Fáradékonyság
 • Haj- és bőrproblémák
 • Gyomorpanaszok

Amennyiben ezeket tapasztalja, természetesen nem jelenti azt, hogy feltétlenül az amalgám tömése a ludas, érdemes kivizsgáltatnia magát, hogy egyéb dolgok rendben vannak-e.

A higany köztudottan erős allergizáló anyag, ezért az arra érzékenyeknél előfordulhat nyálkahártyaelváltozás, égő érzés vagy akár fémes íz a szájban.

Javasoljuk a mihamarabbi cserét, egy modern, nem allergizáló tömőanyagra.

Nincs más dolgunk, mint bejelentkezni fogorvosunkhoz, aki könnyen, pár perc alatt ki tudja cserélni egy kompozit anyagra a tömésünket.

Mi a kompozit tömés?

A kompozit egy műanyag, amely UV-fényre szilárdul meg. A keménysége egyenlő a fogzománcéval. Színe természetes, szinte észrevehetetlen a fogban.

Arról, hogy hogyan zajlik egy fogtömés, és mikor, miért van rá szükség, már írtunk egy előző cikkünkben, nézd meg, ha még nem tetted.

Mi az a gyökérkezelés?

Az utolsó módja a fogak megmentésének. Hogy miért?

Nagy mértékű szuvasodás esetén a fogbél- más néven pulpa- baktériumokkal fertőződik meg. Ez fájdalommal jár és ennek megszüntetésére már csak a gyökérkezelés alkalmazható.

Mit jelent a gyökérkezelés?

Röviden, a fogbél megtisztítását, a gyökércsatornák fertőtlenítését és a fog töméssel való lezárását.

Mi ennek a menete?

 1. Konzultáció alkalmával készítünk egy panoráma röntgent, melyen az orvos látja melyik fogakkal van probléma, hány gyökércsatorna van és milyen mértékű a szuvasodás.
 2. Első lépés a kezelésben az érzéstelenítés. A gyökérkezelés olyan kezelés, amelyhez mindenképpen szükség van érzéstelenítő használatára.
 3. Fúrás
  Nem kell megijedni, nem érzékel a páciens semmit belőle, azonban ahhoz, az orvos eljusson a pulpáig, lyukas kell fúrnia a fogkoronába.
 4. Csatornák feltárása
  Ez sokszor nehéz feladatnak bizonyul a fogorvosok számára, ugyanis a gyökércsatornák elhelyezkedése és száma változó.
 5. Tisztítás
  A gyökércsatornák kitisztítása a következő lépés. Ilyenkor a gyulladást okozó baktériumoktól szabadítjuk meg a fogat.
 6. Fertőtlenítés
  Ez kihagyhatatlan része a gyökérkezelésnek, ugyanis ezáltal a lépés által szüntetjük meg a gyulladást.
 7. Ideiglenes tömés
  Lezárjuk a fog felszínét, hogy az ételmaradékok ne tudjanak a fogbélbe jutni.

Fontos megjegyeznünk, hogy a gyökérkezelés egy többlépcsős folyamat. Minimum 2-3 alkalommal kell ellátogatnunk a fogorvosunkhoz, hogy eredményes legyen a kezelés.

Az első alkalom után jön a várakozás, ami nagyjából egy hetet jelent. Ezalatt általában felmerülnek még problémák, előfordulhat fájdalom is. Amennyiben nincs panasza a páciensnek, 1 hét után jöhet vissza végleges tömésre.

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel felkeresik pácienseink a rendelőnket, az a lyukas fog. Ritkán találkozni olyan emberrel, akinek 30 éves koráig nem volt szüksége fogtömésre.

Mitől alakul ki a szuvasodás?

A baktériumok a felelősek a lyukas fogak kialakulásában, ugyanis ezek az általunk elfogyasztott szénhidrátokból táplálkoznak, ezek lebontása savtermeléssel jár, ami pedig károsítja a fogzománcot.
A zománc kopásával pedig megszűnik a fogbél védelme is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Természetesen a lyukas fog kialakulása nem egyik napról a másikra történő folyamat.
Először a zománc külső rétege sérül, amit laikusként észre sem vesz az ember, viszont ezt megfelelő szájhigiéniával (alapos fogmosásással) megállítható.

amennyivben már nagyobb mértékű a szuvasodás, látható jelei vannak, érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni, aki tisztítással és fogtöméssel könnyen megszünteti a problémát.

Ne várjunk túl sokáig, ugyanis, ha a gyulladás eléri a fogbélt, már csak a gyökérkezelés segíthet, ami valljuk be, nem tartozik a legkellemesebb fogászati kezelések közé. Arról nem is beszélve, hogy a gyulladás könnyen átterjedhet a csontállományra, ami erős fájdalommal is járhat.

Mire kell számítani egy fogtömésnél?

Lássuk milyen lépései vannak a kezelésnek:

 • Először a fogorvos megtisztítja a fogat, eltávolítja a szuvasodott részt.
 • Ezt követően speciális anyagokkal kezeli és készíti elő a fogat.
 • Rétegezve megtölti az orvos a fogat esztétikus tömőanyaggal, és minden réteg után UV- lámpával megvilágítja, ugyanis a tömőanyag UV- fény hatására szilárdul meg.
 • A következő lépés a tömés felszínének kialakítása, megformálása és a harapási magasság beállítása.

Fogtömést követően nincs túl sok szabály, amit be kell tartanunk. Az érzéstelenítő (amennyiben használt az orvos) hatásának elmúlásáig nem szabad étkezni, azonban vizet fogyasztani óvatosan igen, figyelve arra, nehogy félrenyeljen.

Mozgó fogak sínezése

Többféle okból kifolyólag is elkezdhetnek meglazulni fogaink, ilyenek például;

 • sérülés gyulladás,
 • csonthiány,
 • éjszakai fogcsikorgatás következtében,
 • azonban legtöbbször a kezeletlen fogínygyulladás a kiváltó oka.

Van rá megoldás?

Igen! Amennyiben a csontállomány nem sérült nagy mértékben, csökkenthetjük a fogak mozgását egy sínezési technikával.

Hogyan történik ez?

A mozgó fogakat egymáshoz rögzítjük egy sínnel, így együtt egy stabil blokkot alkotnak.
A sín lehet kompozit tömőanyagból vagy üvegszálból. Azonban fontos megemlíteni, hogy ez a kezelés nem szünteti meg a kiváltó okot, tehát az ínygyulladást, csak segít minél tovább megőrizni a már mozgó fogakat.

Amennyiben nem szeretné elveszíteni fogait, mindenképpen szükséges elkezdeni a parodontológiai kezeléseket, melyek által csökkenthető a gyulladás, az ínysorvadás és a csontvesztés.
Ezek mellett természetesen nagyon fontos odafigyelni a megfelelő otthoni szájápolásra, ugyanis a fogorvosnál történő kezelés önmagában nem sokat ér, ha az otthoni ápolást nem végezzük helyesen.