Ha ragasztott fogszabályozót viselünk, akkor a fogak és a készülék tisztítása nagyobb figyelmet igényel, mint a kivehető, láthatatlan sínes készülékek esetében.

Ortho fogkefe

Mivel rögzített fogszabályozó készülékünk a nap minden percében velünk van – még az étkezések alkalmával is – tisztításukhoz a kifejezetten erre a célra kifejlesztett speciális, ún. ortho fogkefék használata ajánlott. Ezek puhábbak és sűrűbb csomózásúak, így a többlet lepedék eltávolítására is alkalmasak, mégis kíméletesek az ínyhez.

Egycsomós fogkefe

Nagyon jó szolgálatot tesz a fogszabályozókhoz remekül használható fogkefe, mely célzottan képes megtisztítani a kritikus területeket.

 

Fogköztisztító kefe

A fogközök és a bracketek függőleges oldalainak tisztítására kiválóan alkalmas a fogköztisztító kefe, melynek segítségével – fogkrém használata nélkül is – tisztán tarthatóak még a legszűkebb rések és a nehezen elérhető fogfelszínek is. Többféle méretű fogköztisztító kefére lesz szükségünk.

A láthatatlan fogszabályozó tisztítása

A megfelelő szájhigiéné fenntartása láthatatlan fogszabályozó esetén jóval egyszerűbb, azonban a normál minimum, napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen. Étkezések után egy alapos szájöblítés, vagy – a fogyasztott ételtől függően – egy fogmosás indokolt. A sínt visszahelyezés előtt javasolt csapvíz alatt leöblíteni. Étkezéskor a fogszabályozó síneket a tároló dobozukban kell tartani. Ha valamely okból kifolyólag a sín elszíneződött volna, a gyártó által ajánlott tisztító kristályt, port vagy tablettát használjuk. A síneket, a kezelőorvos utasításai szerint, max. kéthetente cserélni kell.

Nyelvtisztító

Az egészséges szájhigiéné fontos eleme még a nyelv tisztítása, melyet vagy a fogkefe hátsó részének nyelvtisztító részével, vagy külön kapható nyelvtisztító eszközökkel lehet elvégezni. Segítségükkel a káros baktériumok, valamint a kellemetlen szájszagot okozó lepedékek könnyen eltávolíthatóak.