A fogselyem egy vékony szál, mely segítségével könnyen eltávolíthatjuk a fogak közt maradt lepedéket, ételdarabokat. De több is ennél.

Miért fontos a fogselyem használata?

Gyakran marad lepedék a fogak azon területein, melyek nehezen érhetőek el a fogkefével. Így, amennyiben nincs megfelelően tisztítva az adott terület, könnyen kialakulhat fogszuvasodás.

Hogyan használjuk a fogselymet?

Amennyiben még nem használt fogselymet, javasoljuk, hogy kérje fogorvosa vagy dentálhigiénikusa segítségét a helyes technika elsajátításához. Ha már találkozott vele, de nem igazán emlékszik a lépésekre, pár mondatban megfogalmazzuk, mire is kell odafigyelni:

 • Első lépésként levágunk egy kb 40 cm-es szálat a dobozon található vágóeszköz segítségével.
 • feltekerjük mindkét kezünkön 1-1 ujjunkra (a mutató ujjat javasoljuk, de ahogy kényelmes) feszesen, de ne úgy, hogy szorítson.
 • 5-8 cm szabad felületet hagyunk, amellyel végezni fogjuk a procedúrát.
 • helyezzük be a fogselyem szabad részét az egyik fogközbe, majd szépen lassan, óvatos cikk-cakk mozdulatokkal haladjunk az íny irányába vele.
 • az ínyt könnyen fel tudja sérteni a fogselyem, ezért vigyázzunk, hogy finom mozdulatokkal érjünk arra a részre.
 • amikor elértük az ínyt, óvatosan fel-le mozgassunk a selymet úgy, hogy C alakban ölelje az adott fogat.
 • így haladjunk tovább az összes fogközben, vigyázva arra, hogy ne okozzunk kárt a fogínyünkben.
 • minden fogköznél, tekerjünk le az ujjunkról egy pár centiméteres tiszta felületet a fogselyemből.

Érdemes a fogmosás előtt használni a selymet, azonban azzal sincsen gond, ha utána jut csak eszébe.

A fogselyem használata meghosszabbítja fogaink élettartamát.

Milyen hibákat követhetünk el?

Sok esetben, főleg első használatkor, az otthoni fogápolás során alapvetően hibás technikát alkalmazunk.

Fontos megérteni, hogy a helytelen módszereknek lehetnek kellemetlen következményei. Először is, a rossz technika miatt lehet, hogy a fogak közötti lepedék nem tudjuk megfelelően eltávolítani, még akkor sem, ha selymet használunk. Azonban a súlyosabb probléma az, hogy könnyen sérülhet az íny, és hosszú távon akár ínysorvadás is kialakulhat.

A fogközöket tisztítva ne csak a fogközön lévő lepedéket vegyük célba, hanem a két szomszédos fog közötti területet is, amit a fogkefe nem ér el. Ne próbáljuk átvezetni a lepedéket a selyemről a következő fogközbe, hanem mindig használjunk tiszta szakaszt a selyemből, és óvatosan tisztítsuk meg az egyes fogközöket. Mozgassuk a selymet csak az íny felől a fog felszíne felé, és kerüljük az oda-vissza mozgást, mert ez kopást okozhat a fogzománcon.

Helyesen használva a fogselymet, hosszú szálakra van szükségünk a hatékony tisztításhoz, és soha ne spóroljunk vele. Ezenkívül, ha keretbe fogott fogselymet használunk, vegyük figyelembe, hogy nem szabad ugyanazt a szálat minden fogközben használnunk, mivel az csak tovább viheti a lepedéket.

Az otthoni fogápolás alapvető fontosságú a fogak és az íny egészségének megőrzése szempontjából. Tehát kérlek, tanuljuk meg és alkalmazzuk helyesen a fogselymezés technikáját, hogy hosszú távon megőrizzük a fogaink és az ínyünk egészségét. És ne felejtsük el rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre járni a legjobb eredmények eléréséhez.

Milyen fogselymet válasszak?

Ma már több márkából és fajtából tudunk választani:

 1. Klasszikus fogselyem

Dobozban kapható, kis csévélővel a tetején. Műanyagból készül, ízesített verzióban is kapható.

 1. Viaszolt fogselyem

Vastagabb, illóolajjal átitatott, kellemes ízű selyem.

 1. Nyeles fogselyem

Egy pálcikára kifeszített fogselyem, melynek használatához nincs szükség az ujjakra. Leegyszerűsíti a folyamatot.

 1. Superfloss

Ez egy új technológia, mely leginkább a fogpótlások és fogszabályók hordásánál lehet segítségünkre.

Mikor ne alkalmazzuk?

Gyulladt, vérző, problémás íny esetén kerüljük a használatát.  Ilyen esetben minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat, aki segít az ínyproblémák helyreállításában.