A bölcsességfogak általában mindenki gondolataiban negatív helyet foglalnak el. Ez nem meglepő, ugyanis az esetek 90%-ában a serülőkorban vagy a húszas éveinkben problémát okoz a létezésük.

Természetesen vannak olyan szerencsés emberek, akik gondtalanul átvészelik a fogak kibújását és semmilyen negatív élmény nem párosul hozzájuk, azonban ők a maradék 10%-hoz tartoznak.

Miért okoz problémát?

Gyakran előfordul, hogy nincs elég hely a bölcsességfognak, ezáltal elkezdi eltolni a többi fogat növekedés közben. Emiatt a későbbiekben szükség lehet fogszabályozásra is, amennyiben olyan mértékben torlódnak a fogak.

Az íny áttörése fájdalommal jár. Van azonban olyan eset is, amikor nem tud teljes mértékben a felszínre törni a fog, ennek következtében fájdalom és szuvasodás vagy akár gyulladás, legrosszabb esetben ciszták is kialakulhatnak.

Ezért javasoljuk tehát az eltávolítást, ugyanis manapság ennek a fognak funkciója már nincs, és többnyire csak megnehezíti az életünket.

Hogyan távolítjuk el? Erre kétféle módszert alkalmazunk:

  • Abban az esetben, ha problémamentesen kibújt a fog, a fogorvos könnyen ki tudja húzni egy fogó segítségével. Ez az érzéstelenítéssel együtt kb. 15 perc alatt le is zajlik.
  • Ha nem bújt ki eléggé, műtéti úton távolítjuk el. Picit ijesztőnek hangzik, de a szájsebészünk számára ez rutinműtét.

Természetesen nem szükséges mindenkinél eltávolítani a bölcsességfogakat, ugyanis, ha nem okoznak problémát, vígan elélhetünk velük életünk végéig.

Előfordulnak olyan esetek, amikor a bölcsességfog elhelyezkedése komplikált. Mit jelent ez?
A gyökerek túl közel helyezkednek el az idegekhez. Nagyon fontos, hogy a bölcsességfogak esetében szájsebész szakorvosra bízzuk az eltávolítást, ugyanis komplikáció esetén a nem megfelelő eltávolítás komoly idegsérülésekhez, problémákhoz vezethet.