Sokan nem tudják, hogy parodontológus orvos szakterülete a fogínyproblémák feltárása és kezelése.

Magyarországon az emberek nagy részét érinti valamilyen fogágybetegség. Ez sajnos a kellemetlenségeken kívül, több veszélyt is hordoz magában, pl. a fogak kilazulását, elvesztését.

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

Bármennyire is figyelünk a helyes fogápolásra, a mindennapok során folyamatosan képződik lepedék a fogainkon.
Fontos a megfelelő és gyakori fogmosás, ugyanis ha ez kimarad a napi rutinunkból, akkor sajnos előbb-utóbb fogkő képződik a lepedékből, melyet már csak fogorvos vagy dentálhigiénikus tud eltávolítani.

A fogkő azon kívül, hogy baktériumokkal van tele, komoly ínygyulladást is tud okozni.

Az ínygyulladás első tünete az íny szélén megjelenő vöröses-lilás rész és az ínyvérzés.

Amennyiben ilyet tapasztal, forduljon hozzánk bizalommal!

Az ínygyulladás (gingivitis) ha nincs megfelelően kezelve, tasakok alakulnak ki, ezek által a gyulladás tovább terjed a csontra és így csökken a fogak stabilitása is.

Amennyiben halogatjuk a fogorvosi kezelést, vagy csak egyszerűen nem veszünk tudomást a porblémáról, könnye kialakulhat olyan mértékű gyulladás, ami aztán a fogak elvesztését eredményezheti.

A foghiány kialakulását, a fogak elvesztését, a legtöbb esetében az ínygyulladás okozza.

parodontológiai státuszfelmérés

A fogágybetegség pontos felismerésére szolgáló vizsgálatok

A szakorvosi konzultáció után, bármiféle parodontológiai kezelést megelőzően szükség van egy parodontális státusz röntgen elkészítésére. Hogy mi is ez pontosan?

Parodontólógiai státusz röntgen: egy speciális röntgen felvétel mely fogról fogra tárja fel a szakororvos számára a probléma mértékét. Ezt egy speciális rendelőintézetben készíttetjük el.

Ezt követően a szakorvos egy parodontális vagy fogágy szonda segítségével minden fog mellett megméri a tasakmélységet milliméteres pontossággal. Egészséges fogágynál a tasak mélysége nem haladja meg a 3 mm-t, ha viszont ez a mélység meghaladja a 4 mm-t, felmerül a fogágybetegség gyanúja.

Hogyan kezeljük?

A kezelés célja, hogy eltávolítsuk az összes lepedéket és fogkövet a fogak minden felszínéről beleértve az íny alatti részt is . A kezelés során a szakorvos először gépi, majd kézi eszközökkel eltávolítja a fogköveket és a lerakódást a fogfelszínekről, majd polírozza a fogak felszínét.

A szakorvos minden esetében felhívja a figyelmet az otthoni fogápolás fontosságára.
Megmutatja Önnek a fogselyem használatát, ajánlást tesz a megfelelő széjvíz használatára és a megfelelő fogkefe kiválasztásában is segít. Érdemes az általa elmondottakat betartani, hogy minél hatásosabb legyen a kezelés és kevesebb alkalom is elég legyen az íny helyreállításához.

6-8 héttel később egy úgynevezett újraértékelésre kell visszamennie a szakorvoshoz, ahol kiderül, hogy hatásos volt-e a kezelés és az otthoni szájhigiénia.

A komplex parodontális kezelés gyakran akár több hónapig is eltarthat. A legfontosabb a kiváltó okok megszüntetése, kezelése (dohányzásról való leszokás, cukorbetegség kezelése, változatos étrend, stresszkezelés).

Amennyiben fogínyvérzést vagy gyulladást tapasztal fogínyén, mindenképpen jöjjön el hozzánk egy szakorvosi konzultációra és időben kezdje meg a kezelést, ugyanis minél tovább vár, annál nehezebb feladat vár Önre és az orvosra is.