Mi az a fog implantátum?

A fog implantátum olyan mesterséges anyag, amely az emberi szervezetbe gyógyászati célzattal ültetnek és valamilyen funkciót látnak el. A fogászati implantátumok az elvesztett fogak pótlására használt, csontba helyezett segédeszközök, melyek segítségével visszanyerhető a megfelelő rágási képesség, hangképzés és esztétika.

A fogászati implantátum részei

A fogimplantátumok alapvetően három fő részből állnak. Bár a mindennapokban a teljes pótlást is ennek hívjuk, a tényleges fog implantátum alatt csak azt a titán csavart értjük, amely a csontba kerül (ún. műgyökérként). Az implantátumok több méretben érhetőek el, mindig az adott szituációtól függ, hogy éppen melyikre esik a választás.

A második alkotóelem az úgynevezett felépítmény, amely egy közti elemként szolgál a titán csavar (implantátum) és a korona/pótlás közt. A felépítmény általában csavar útján rögzül az implantátumban, míg a korona szintén csavarral, vagy ragasztással kapcsolódhat hozzá. A felépítmény lehet gyárilag előre gyártott, ám készülhet egyénileg is.

A harmadik fő rész a felépítményre kerülő korona. Ez hasonlóan a hagyományos, lecsiszolt fogakra készülő koronákhoz a fogtechnikus által készül a páciens szájához egyénileg kialakítva. Leegyszerűsítve a csavar az egykori fog gyökerének, a felépítmény és a pótlás együttesen pedig a fog koronájának felel meg.

 

A beültetett implantátumokra az önálló koronákon kívül azonban számos más fogpótlás is tervezhető, úgymint rövidebb vagy hosszabb hidak illetve teljes kivehető pótlások.

 

Az implantáció menete: hogyan történik az implantálás?

Manapság már számos implantációs technika létezik. A folyamat több ponton eltérhet az íny felszabadításától kezdve a gyógyulási időszak hosszán át a terhelés időzítéséig. A következőkben az implantálás folyamatának leggyakoribb módját vezetjük le.

1, Állapotfelmérés és konzultáció

Mint a legtöbb gyógyászati beavatkozásnál, itt is szükséges egy általános egészségügyi felmérés, hogy a fogorvos el tudja dönteni, lehetséges-e az implantálás, illetve milyen befolyásoló tényezők állnak fenn. Az első alkalommal a fogorvos választ ad minden kérdésre, illetve felvázolja nagyvonalakban a lehetőségeket és a tényleges implantálás előtt szükséges beavatkozásokat.

2, Kezelési terv felállítása

A pontos pótlás megtervezéséhez röntgen- és CT felvételek készülnek, amelyek segítségével megállapítható a rendelkezésre álló csont mennyisége és minősége, ez alapján pedig eldönthető, hogy szükséges-e csontpótlás az implantátum behelyezéséhez. A kezelési terv pontosan tartalmazza az alkalmakra lebontott beavatkozásokat, a lépések közt eltelt időtartamot, a költségeket, illetve az elérni kívánt eredményt.

3, A fog implantátum beültetése

Az implantálás a titán csavar beültetésével kezdődik. Ezt leggyakrabban helyi érzéstelenítésben végzik, így a páciens semmilyen fájdalmat nem érez. Az íny felszabadítása után a csontban kialakítják az implantátum helyét, amibe az végül becsavarásra kerül. Ezután az implantátumba úgynevezett gyógyulási csavart helyeznek, végül az ínyt varratok segítségével összeöltik a fog implantátum felett.

Amennyiben szükséges csontpótlás, arra sor kerülhet a legelső lépésben, még a csavar behelyezése előtt, illetve szituációtól függően megtörténhet azzal egyidejűleg is. Több implantátum egyidejű beültetésénél segítséget nyújthat egy erre egyénileg tervezett sablon, amellyel elérhető az implantátumok hibátlan tengelyállása.

4, Felszabadítás és ínyformázás

Esetenként különbözhet, de körülbelül 2-3 hónap gyógyulás után az implantátumot felszabadítják, és a benne található zárócsavart úgynevezett ínyformázó csavarra cserélik. Ennek a csavarnak köszönhetően esztétikus ínylefutás érhető el.

5, A felépítmény behelyezése

Amikor kialakult a kívánt ínyforma, eltávolítják az ínyformázó csavart, és a felépítmény kerül behelyezésre. A felépítmény különböző méretekben, formákban és tengelyállásokban érhető el, létezik gyári és és egyéni verzió, amelyek közül mindig a szituációnak leginkább megfelelő kerül kiválasztásra.

6, Lenyomatvétel

Következő lépésben a fogorvos precíziós lenyomatot vesz az implantátummal ellátott fogív(ek)ről, majd a fogtechnikai laborban megtervezésre kerül az implantátumra kerülő pótlás.

7, A pótlás próbája, átadása

A korona/híd elkészültével a végleges rögzítés előtt mindenképpen próbára kerül sor. Amennyiben a fogorvos mindent rendben talál, és a páciens is elégedett a pótlással, megtörténik annak átadása. Ez az implantátum fajtájától függően jelentheti a korona apró, úgynevezett átmenő csavarral való rögzítését, vagy a hagyományos koronák esetében is végzett beragasztást.

8, Korrekció, utógondozás

A fogászati implantátumok története nem ér véget az átadással. Szükség esetén apróbb pontatlanságok korrigálásra kerülhetnek, illetve elengedhetetlen a rendszeres, körülbelül 3-6 havonta elvégzett ellenőrzés. Ezek alkalmával megvizsgálásra kerülnek a szájhigiéniás körülmények, illetve gyulladás esetén elkezdődik annak megszüntetése. Minél korábbi stádiumban kerül felderítésre, annál magasabb az esély a kilökődés elkerülésére.

Mennyi időt ölel fel a teljes folyamat?

Bár manapság már bizonyos esetekben lehetőség van azonnali fogpótlásra, az úgynevezett azonnali implantációra, összességében elmondható, hogy a csavar behelyezésétől a végleges pótlás átadásáig általában eltelik 3-6 hónap. Abban az esetben, ha nincs elegendő csont az implantátum támogatására, csontpótlásra kerülhet sor, amely szintén több hónap várakozással járhat. A fogatlanság időszakaira azonban készülhet ideiglenes pótlás, amely a gyógyulási időszakban biztosítja a rágó- és beszédképességet, illetve az esztétikát. A folyamat teljes hosszát a kezeléstervezés után fogorvosa tudja megbecsülni önnek.

Mitől függ, hogy lehet-e implantátumom?

A fogászati implantátumok elkészítése sajnos nem mindenki számára javasolt. A sikeres fogimplantátum alapja az erős, stabil csonttal való kapcsolat, melynek kialakulásához elengedhetetlen az egészséges csontállomány, a megfelelő gyógyulási képesség és a kimagasló szájhigiénia. Ha ezek közül bármelyik elmarad, valamivel magasabb a kockázati tényező, bár egyik sem kizáró ok.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a dohányzás és a nem megfelelő szájápolás nagymértékben rontja az implantátum sikerének esélyeit, ezért javallott a dohányzás elhagyása és a szájhigiénia fejlesztése. A súlyos szisztémás betegségek, vagy bármely olyan állapot, amely kontraindikálja a legtöbb sebészeti beavatkozást, kizáró ok lehet az implantátum beültetését illetően is. Ezek közé tartozik a kontrollálatlan cukorbetegség, rákos megbetegedések, bizonyos gyógyszerek szedése, korábbi sugárterápia stb.

Az implantátumok sikeressége

A mai fejlett technológiáknak és anyagoknak köszönhetően az implantátumok sikerrátája magas, korábbi adataink alapján az 5/10 éves bennmaradási arány 97%-ra tehető. A megfelelően gondozott implantátumok hosszú éveken, akár egy életen át megoldást nyújthatnak tulajdonosuknak.

A fog implantátum költségei

Egy teljes implantátum ára a három fő alkotóelem árából tevődik össze. Szükség esetén plusz költséget jelenthet a csontpótlás. A végleges összeg az implantátumok számától, márkájától, illetve a felépítmény és korona anyagától függően változhat.

Lehetséges komplikációk

Bár szerencsére egyik sem gyakori, a fogimplantálás során is előfordulhatnak nem kívánt esetek. A talán leggyakrabban felmerülő probléma az implantátum körüli szövetek gyulladása. Ez kialakulhat nem sokkal a beültetés után, és oka lehet bakteriális fertőződés, a csont sérülése beültetés közben, túlzott vagy túl korai terhelés, illetve a nem megfelelő szájhigiénés körülmények. Gyulladás, másnéven periimplantitisz azonban a sikeresen rögzült, és akár évek óta panaszmentes implantátumok körül is kialakulhat, melynek legfőbb oka az elhanyagolt szájhigiénia és esetlegesen a dohányzás. Gyulladásra többféle tünet is utalhat, mindegyik más-más fázisban a legjellemzőbb.

Fájdalmas, vérző, duzzadt íny, kellemetlen ízérzet és szájszag, mozgó implantátum esetén mindenképpen gondolnunk kell erre a lehetőségre, hiszen mihamarabb megkezdődik a kezelés, annál nagyobb az esély az implantátum megőrzésére.

Elhanyagolt, előrehaladott eseteknél a gyulladás elérheti a csontállomány, és oly mértékű pusztítást okozhat, hogy az implantátumot el kell távolítani. Egy másik lehetséges komplikáció az úgynevezett csontosodás folyamatának elmaradása, mely során a beültetést követően egyáltalán nem alakul ki az elérni kívánt kapcsolat az implantátum és csont közt.

Ennek többféle oka lehet, sajnos előfordulhat, hogy látszólag a legoptimálisabb körülmények között is elmarad a rögzülés folyamata. Ezeken felül igen ritka eseteknek számítanak az idegsérülések és allergiás reakciók.

 

A fog implantátum ápolása

A sikeres műtét és tervezés csak a kezdete egy jól funkcionáló, hosszú életű és panaszmentes fogimplantátumnak. A megfelelő fogmosás és a káros szokások mellőzése legalább annyira, ha nem nagyobb mértékben járul ehhez hozzá. Az implantátumon elhorgonyzott rögzített pótlásokat (pl. korona, híd) a meglévő fogakhoz hasonlóan naponta kétszer, legalább két percig kell mosni megfelelő sörtéjű fogkefével és különösen fontos emellett a fogselyem, fogköztisztító kefe és szájvíz használata.

Implantátumon elhorgonyzott kivehető pótlások esetében a kivehető részt étkezések után fogsortisztító kefével kell mechanikusan megtisztítani, illetve hetente legalább kétszer szükséges az erre kifejlesztett fogsortisztító tabletták használata a kémiai tisztítás szempontjából.

A pótlás eltávolításakor fordítsunk figyelmet az implantátumok, és a körülöttük lévő lágyrészek alapos megtisztítására is. A pontos fogápolási technika elsajátításában kollégáink személyesen is segítséget nyújtanak. Mindezek mellett még panasz hiányában sem elengedhető az éves vagy féléves kontrollokon való megjelenés, mely során fogorvosaink ellenőrzést végeznek és szükség esetén ellátásban részesítik Önt.