A fogorvostól való félelem a leggyakoribb fóbiák közé tartozik és nem csak a kisgyerekek körében.
Ennek számos különböző oka lehet.

Dentofóbia

A fogorvostól való félelemnek a tudományos neve a dentofóbia.
Mértéke változó. Ahhoz, hogy megküzdjünk vele, bármilyen súlyos is ez a félelem, először annak pontos forrását érdemes meghatároznunk.

Tehát azt, hogy konkrétan mitől is félünk;

A fogorvostól

Akárcsak a kalauzokhoz, vagy a rendőrökhöz, a fogorvosokhoz is irracionális félelmek kapcsolódnak. Többekben hideg, érzelemmentes, vagy akár egyenesen szadista kép él a fogorvosokról. Ennek a félelemnek gyökere gyakran személyes, rossz tapasztalatra vezethető vissza egy gyerekkori fogorvossal.

A fájdalomtól

Mindenki tart a fájdalomtól! A fogászati fájdalomtól való félelem azonban napjainkban szerencsére már az irracionális félelmek közé sorolható. A beavatkozások túlnyomó része szinte teljesen fájdalommentes a precíz műszereknek, a modern fájdalomcsillapítóknak és a bódításban/altatásban végzett szájsebészeti műtéteknek köszönhetően.

A fulladástól

Sok ember számára a fulladástól való félelem az, ami megnehezít egy fogászati látogatást. Ez különösen azokra jellemző, akik korábban már átéltek egy fulladásos élményt. A szájban végzett beavatkozások így előidézhetik az ilyen traumák emlékeit.

Hangoktól és szagoktól

Az olyan emberek számára, akiknek korábban negatív élményeik voltak a fogorvosnál, a fogorvosi rendelőben érzett szagok és zajok is a félelem előidézői lehetnek. Különösen a fúró éles hangja.

Ezeket a félelmeket, legyenek bármennyire is irracionálisak, igenis komolyan kell venni. Egy-egy pszichológiai traumának, még ha tudattalan is, komoly hatásai lehetnek az egyénre. Ezért különösen fontos, hogy ha súlyos félelmet érzünk amikor egy fogorvosi vizitre gondolunk, tudatosítsuk magunkban mi is valódi tárgya félelmünknek. Amint ezt megtaláltuk lehet elkezdeni a fóbia megszüntetését.

Súlyosbító körülmények

A genetikai tényező fontos kérdés a fogászattól való félelem szempontjából. Vannak akik hosszú éveket élnek le fogászati panaszok nélkül, mások pedig minden igyekezetük ellenére is sokkal fogékonyabbak a fog és szájbetegségekre. Aki az utóbbi csoportba tartozik, annak komoly befolyással lehet mindennapjaira a dentofóbia.

Sokan hajlamosak vagyunk inkább eltűrni egy fájdalmat akár évekig is, csak ne kelljen szembenézni annak okaival. A fogászati problémák nagy része azonban idővel csak súlyosbodik. Ha tehát az első tünetek jelentkezésénél rávettük volna magunkat egy fogászati vizitre, a gyökérkezelés, vagy foghúzás helyett valószínűleg megúszhattuk volna egy töméssel. Amellett, hogy az elhanyagolt szájbetegségek nagyobb fájdalommal járnak és hosszan elhúzódhatnak, ezek kezelése pénztárcánkat is komolyan megterheli.

Hogyan kerekedjünk felül félelmeinken?

Ahhoz, hogy fogaink meggyógyuljanak és fóbiáink elmúljanak, nem ússzuk meg a fogászati vizitet. Ezt azonban nem feltétlenül szükséges fogorvossal kezdeni. Amíg a fogorvosok olyan beavatkozásokat is végeznek, mint a fogtömés, implantátumok beültetése, vagy a gyökérkezelés, egy dentálhigiénikus szánk és fogazatunk higiénéjével, egészségével foglalkozik. Olyan kezelésekért felel, melyek ínyünk, szánk, és fogazatunk egészségének megőrzésével kapcsolatos és nem végez orvosi beavatkozásokat.

 

Ez tehát azt jelenti, hogy egy dentálhigiéniai vizsgálat során szánk és fogaink állapotáról sokat megtudhatunk. Ráadásul így olyan prevenciós kezeléseket is igénybe vehetünk, mint a fogkőeltávolítás, ezzel is megelőzve a komolyabb betegségek kialakulását, miközben az a tudat nyugtat minket, hogy az a fránya fogorvosi fúró biztosan nem fog előkerülni.

 

Egy dentálhigiénikus azt is meg tudja állapítani, hogy szükségünk van-e egyáltalán fogorvosi beavatkozásra. Így a fogorvosi székben ülve, egy rendelő közegét beszívva szépen lassan ráébredhetünk, hogy a múltból eredő félelmeinknek egy modern, jól felszerelt és maximálisan professzionális fogorvosi rendelőben nincsenek már alapjai.