A cukorbetegség az egész testre hatással van, így gyakran okoz fogászati jellegű panaszokat is.

Szájszárazság

A nyáltermelés csökkenése a cukorbetegség gyakori velejárója, sőt, sokszor ez az első intő jel, melynek huzamosabb fennállása esetén érdemes orvoshoz fordulni. Talán nem a szájszárazság a cukorbetegség legsúlyosabb következménye, ám ne legyintsünk rá, ugyanis a szájégés érzetét, fájdalmat, fekélyeket, fertőzéseket eredményezhet.

Íny- és fogágygyulladás

A nyáltermelődés csökkenése miatt a szájüregi öntisztulás elégtelenné válik, így gyorsabban képződik a fogakon lepedék, ami fogkő kialakulásához, fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezethet. A fogíny gyulladását okozhatja az is, hogy a vérerek megvastagodása miatt elégtelenné válik a sejtek oxigén- és tápanyagellátása, lassul a salakanyagok kiürülése. Ezáltal csökken a szervezet védekezőképessége a különböző fertőzésekkel szemben, illetve regenerációs készsége is lassul.

Az elégtelen keringés, a vérrendszer károsodása miatt elhúzódó sebgyógyulással is számolnunk kell, ami szájsebészeti beavatkozás esetén jelenthet gondot.

Szájnyálkahártya-elváltozások

Diabéteszeseknél gyakoriak a különböző szájnyálkahártya-elváltozások, mint a fájdalmas szájpenész vagy a magas vércukorszint és a rendszeres antibiotikum-használat miatt gyorsan szaporodó gombás fertőzések.

 

Pár tipp a panaszok enyhítésére

Öblögessen!

A szájszárazság mértékét csökkenthetjük szájnedvesítő gél vagy fluoridos szájöblögető alkalmazásával. Hatásos még víz vagy cukormenetes ital rendszeres kortyolgatása, cukormentes rágógumi rágása, diabetikus cukorka szopogatása. Kerüljük a szájat kiszárító innivalókat, mint a kávé és a tea, ne fogyasszunk túlzottan sós és csípős ételeket. A dohányzás elhagyása is erősen ajánlott, már csak azért is, mert a cukorbetegség és a dohányzás együttesen fokozott kockázatot jelent a szájüregi rákmegelőző állapotok és malignomák szempontjából.

 

Étkezések után irány a fürdőszoba!

A lepedék eltávolítása érdekében lehetőleg minden étkezés után mossunk fogat, és ne feledkezzünk meg a fogak közti területek alapos tisztításáról sem. Ehhez fogselymet vagy fogköztiszító kefét használjunk. Ha elhanyagoljuk az otthoni szájhigiéniát, a sokszor tünetmentes ínybetegség igen hamar súlyos ínysorvadásba fordul, ami a fogak elvesztését is jelentheti! A cukorbeteg gyermekek szájápolására is fordítsunk fokozott figyelmet, ez a folyamat ugyanis náluk is lejátszódhat!

Fél évente látogasson el fogorvosához!

Cukorbetegség esetén a féléves fogászati ellenőrzés és a rendszeres fogkő-eltávolítás is kötelező, hiszen a megelőzés, az ínybetegségek és a szájüregi gyulladások, a gombás állapot korai felismerése roppant jelentőséggel bír!

Fontos! A szakemberekre fokozott felelősség hárul a cukorbetegek kivizsgálásában, ellátásában és informálásban, éppen ezért mind a fogorvost, mind a dentálhigiénikust tájékoztassuk arról, hogy cukorbeteg!