1. Fogmosás helyett együnk almát

Nos, ez egy igen nagy tévhit. Természetesen a gyümölcsök egészségmegőrző hatását nem vitatjuk, azonban a fogakat tisztító vagy védő hatása nem igazolt.
Épp ellenkezőleg, az alma lepedékképző hatása mellett savas közeget teremt a szájban és ezzel gyengíti a fogzománcot, illetve erősíti a szuvasodási hajlamot.

2. Evés után azonnal fogat kell mosni

Az étkezések után javasolt minimum 1 órát várni a fogmosással, ugyanis ez idő alatt tér vissza szájüregünk pH-ja a savas kémhatásúról az optimális 7,2-es enyhén lúgos értékre.

Miért fontos, hogy fogmosáskor ne legyen savas kémhatású a szájüreg?

Étkezés után kis mértékben, de meggyengül a fogzománc, ugyanis a savas kémhatás az ásványi anyagok kioldódásának kedvez, a pH normalizálódása pedig az ásványi anyagok visszaépülésének.
Ezért a túl hamar történő fogmosással a meggyengült fogzománcunkat megsérthetjük.

 

3. Vizezzük be a fogkefét fogmosás előtt

Sokan kezdik a fogmosást a fogkefére nyomott fogkrém vizezésével, mert úgy jobban habzik a fogkrém.
A felhabzott fogkrém azonban nem tisztít olyan jól. A fogkrém, sűrű paszta állapotában a leghatékonyabb, akkor érvényesül a dörzsölő hatása. Ráadásul a fogkefénk sörtéi is akkor a leghatékonyabbak, amikor szárazak.
Ezért ne nedvesítsük be őket a fogmosás előtt!

 

4. Mindegy hol kezdjük a fogmosást

Ennél a témánál fontos, hogy megértsük, mely fogfelszínek vannak legjobban kitéve a lepedék- és fogkőlerakódásnak. Általánosságban elmondható, hogy az alsó fogak belső felszínén gyülemlik fel a legtöbb lepedék, ami a nyelv alatti nyálmirigyek kivezető nyílásainak közelsége miatt a fogkőképződésnek is kedvez. Gyakran tapasztaljuk, hogy ezek a belső fogfelszínek valahogy teljesen kimaradnak a napi fogmosás rutinjából, pedig éppen nekik kellene a sor elejére kerülniük!

 

5. A vérző ínyt nem tisztítjuk meg alaposan

Az ínyduzzanat, a vérzékenység a gyulladás csalhatatlan jele. Sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy a vérzékeny íny területét elkerülik az páciensek a fogkefével. Ezzel az óvatoskodó hozzáállással azonban csak elodázzuk a probléma megoldását, sőt rontani fogjuk a tüneteket.
A „fizikai” irritáló tényezők környezetében a lepedék óhatatlanul felgyülemlik, a benne tenyésző baktériumok pedig fokozzák az íny gyulladását.

 

A szájüregi nyálkahártya és az íny eredendően rendkívül jó regenerációs képességgel bír és csalhatatlanul jelzi, ha valahol szájápolási nehézség lépett fel.
Ha csupán a több napos lepedék okozza a vérzékenységet, azt az érintett terület alapos kézi- vagy gépi fogkefével történő tisztításával rövid időn belül meg lehet szüntetni.

Ha fogkő, szuvasodás, rossz tömésszél, vagy helytelenül illeszkedő fogpótlás okozza az ínyvérzést, akkor az ok megszüntetésében már szakemberre lesz szükségünk.
Azonban ilyen esetekben is azzal tehetjük a legtöbbet ínyünk és fogaink egészségéért, ha fokozott gondossággal végezzük el szájápolási napi rutinunkat!