Mindkettő egy olyan fix fogpótlás, melyet lenyomat alapján a fogtechnikus készít el, majd a fogorvos beragasztja az előzetesen lecsiszolt fogakra.

Általában foghiány pótlására, vagy sérült fog helyreállítására alkalmazzuk.

 

Korona

Sérült, de belül még egészséges és stabil fogra rögzíthető pótlás.

Ha nem vagy elégedett a fogaid formáival vagy színével, a fogászati héjak mellett a korona is jó alternatíva lehet, hiszen biztonságos és jóval olcsóbb, mint például egy direkthéj. Akkor is koronát javasol a legtöbb fogorvos, ha a fog letört, de még felépíthető fogtömő-anyag vagy csapos műcsonk segítségével, ilyenkor a korona kiváló megerősítésként szolgál. Egy gyökérkezelt, de már láthatóan sérült fog esetében pedig, a további töréstől védi meg a fogat a korona, ezért is népszerű ez az eljárás.

 

Híd

Foghiány pótlására szolgál. A hiányzó fogat lehet áthidalni vele, vagy több egymás mellett lévő lecsiszolt fog összekötésére is alkalmas.

 

Milyen esetekben lehet még hídra szükségem?

A híd akkor a legjobb megoldás, ha mondjuk már több fogunk is hiányzik, viszont a hiányzók melletti fogak épsége garantálja, hogy majd a hidat megtartja. Másik gyakori eset, ha az orvos azt látja, hogy szükség lesz valamelyik fog vagy fogak eltávolítására viszont azok olyan helyen vannak, amelyek mellett szintén egészséges fogak helyezkednek el. Rengeteg páciens választja a hidat a konkrét implantátum helyett is, ennek egyik oka az, hogy egy híd jóval olcsóbb, mint egy teljes fogimplantáció, de gyakori az is, amikor egész egyszerűen a pácienst nem lehet implantálni valamilyen okból az adott helyen, így a híd marad számára az egyik legkedvezőbb alternatíva.

A koronák és hidak elkészítési ideje átlagosan 4-8 munkanap, így gyors és biztonságos megoldást jelenthet a pácienseknek.
Anyagukat tekintve készülhetnek fémből, melyek egy esztétikus a fogak színével megegyező borítást kapnak, illetve népszerű a cirkónium-oxid korona is, amit azoknál is biztonsággal alkalmazhatnak, akik fémallergiával küzdenek.
Mindkét fogpótlás esetében szükség lehet kiegészítő szolgáltatásokra, úgy mint panoráma röntgen, csiszolás vagy a már említett gyökérkezelés, és foghúzás.